Jisperkerk, 25 februari 2017
Emi Ohi Resnick, viool
Gijs Kramers, altviool
Jeroen den Herder, cello
Maurice Ravel (1875-1937)       Strijkkwartet in F gr.t.
  • Allegro moderato-Très doux
  • Assez vif-Très rythmé
  • Très lent
  • Vif et agité
Louis Andriessen (1939- ... )      Strijkkwartet Facing death (1990)
Peter Tchaikovski, (1840-1893)        Strijkkwartet nr 1 in D gr.t. opus 11
  • Moderato e semplice
  • Andante cantabile
  • Scherzo. Allegro ma non tanto
  • Finale. Allegro giusto

Maurice Ravel voltooide zijn strijkkwartet in F major begin april 1903 op 28 jarige leeftijd. Zijn reputatie als componist was toen al gevestigd met de pianowerken Pavane pour une infante défunte en Jeux d'eau en de orkestrale liedcyclus Shéhérazade.
Het strijkkwartet kent een vierdelige, klassieke structuur: het openingsdeel, in sonatevorm, presenteert twee thema's die later opnieuw optreden in het werk; een speels scherzo tweede deel wordt gevolgd door een lyrisch langzaam deel. De finale herneemt thema's uit de eerdere passages en eindigt het werk krachtig.
Ravels kwartet is geïnspireerd op Debussy's strijkkwartet uit 1893 wat de structuur betreft. Maar in woorden van Orenstein: Debussy is in zijn strijkkwartet uitbundig en onbevangen, Ravels muziek daarentegen is emotioneel terughoudend en toont met ongeëvenaard technisch meesterschap, innovatie binnen traditionele vormen. Ravel verlaat het vage en vormloze van de vroege Franse impressionisten ten gunste van een terugkeer naar de klassieke vormen. " Ravel droeg zijn strijkkwartet op aan zijn leraar Gabriel Fauré.

Tchaikovski is geboren in een mijnstadje in de Oeral. Op tienjarige leeftijd werd hij met zijn broer naar Sint Petersburg gestuurd om verder te leren. Hij studeerde uiteindelijk af als jurist en kreeg op negentien jarige leeftijd een aanstelling bij het ministerie van justitie. In 1863 nam hij ontslag en schreef hij zich in bij conservatorium van Sint Petersburg dat net opgericht was. Hij studeerde twee later af en werd meteen benoemd als docent aan het conservatorium van Moskou dat in dat jaar geopend was. Elf jaar lang heeft hij daar gedoceerd.
Het Strijkkwartet nr. 1 in D op. 11 uit 1871 is in essentie lyrisch en vervuld van volksmuziek. De populariteit van het werk berust vooral op het melancholische andante cantabile. De melodie van dat deel is gebaseerd op een volksliedje dat de componist hoorde bij het huis van zijn zus, gefloten door een huisschilder. Twee verhalen tonen de faam van dit deel. De schrijver Leo Tolstoi zou luid hebben gesnikt tijdens een uitvoering van de muziek en de bekende doof-blinde pedagoge Helen Keller zou deze muziek geregeld hebben laten uitvoeren op een resonerend tafelblad om een muziek sensatie te ervaren.

Louis Andriessen is de zoon van de componist Hendrik Andriessen. Hij studeerde twee jaar bij de Italiaanse componist Luciano Berio en was nauw betrokken bij de oprichting van muziekgezelschappen als het Schönberg ensemble, het Asko ensemble en het orkest de Volharding. Andriessens muziek combineert de invloeden van jazz, Amerikaans minimalisme, Igor Stravinsky en Claude Vivier. De muziek markeert voor Nederland het vertrek van het naoorlogse Europese serialisme. Andriessen geldt als de grondlegger van de zogenaamde Haagse School, waarvan de muzikale karakteristieken zijn te omschrijven als luid, agressief en wars van elk neoromantisch sentiment. Belangrijke werken van hem zijn De Staat, De Tijd en De Materie.
Jazzmuziek speelt al sinds zijn jeugd een belangrijke rol in Andriessens leven. Na het lezen van een biografie over Miles Davis, besloot hij iets te doen met deze muziek uit zijn jeugd. Het werd niet Miles Davis, maar de high speed muziek van beboplegende Charlie Parker. Als opdracht voor het Kronos Quartet componeerde hij Facing Death (1990). Hij ging de uitdaging aan om bebop de laten spelen door een strijkkwartet. Daarbij nam hij het meest essentiële element van Parkers muziek als vertrekpunt: het extreem hoge tempo. ‘De kwartnootpuls is waanzinnig hoog bij hem […]. Hij had haast in zijn leven, vandaar ook de titel’, aldus Andriessen in een interview naar aanleiding van Facing Death.

Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag.
In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartet, Hagen Quartet en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartet aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.
Tijdens deelname aan de “Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest” (1999-2001) won het kwartet achtereenvolgens de Béla Bartók Prijs (1999), de Alban Berg Prijs (2000) en de Tomastik-Infeld Prijs (2001). Deze onderscheidingen leidden tot opnamen voor de Österreichische Rundfunk.
Het Ruysdael Kwartet is winnaar van het “Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours 2000” in Heerlen, en werd de “Prix de la SACEM” toegekend in de finale van het “Concours International de Quatuor à Cordes 2001” in Bordeaux. In maart 2002 wonnen zij de Persprijs en de AVRO-prijs in de finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam. Verder werden zij in 2006 onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs.
Het Ruysdael Kwartet heeft reeds 5 cd’s opgenomen. De serie “Russian Generations” is internationaal gelauwerd en de vertolking van de kwartetten van Tsjaikovsky kwam in het radioprogramma “Diskotabel” meerdere malen unaniem als favoriet uit de bus.