Jisperkerk, zaterdag 28 januari 2017
  • Adagio - Allegro vivace
L. van Beethoven      Sonate nr. 5 in D gr.t.   opus 102/2
  • Allegro con brio
  • Adagio con molto sentimento d'affetto
  • Allegro - Allegro fugato
Franz Schubert (1797-1828)     Introduction & Variations op
                                                          `Trockne Blumen´    D 802
Franz Schubert      Fantasie in C gt.t.    D 934

De kamermuziek van Beethoven markeert het begin van de Romantiek. De vroege werken van Beethoven staan in de traditie van Mozart en Haydn, in de late werken schept hij een nieuwe klankwereld met onverwachte wendingen. De twee cellosonates opus 102 stammen uit 1815 -1817, de overgangsperiode naar die nieuwe klankwereld. De sonates zijn opgedragen aan de gravin Marie von Erdödy, een goede vriendin en vertrouweling van Beethoven. Een criticus uit die tijd schreef over de sonates in de Allgemeine Musikalische Zeitung: "de sonates bezorgen de luisteraar een onverwachte en abnormale ervaring, niet alleen door hun vorm, maar door het bijzonder gebruik van de piano en de cello. Wij weten niet waar de vaste hand van de maestro ons heen wil leiden". Het publiek kon Beethoven in die tijd niet meer volgen. Een componist als Rossini overvleugelde hem in populariteit en tot Beethovens verdriet werd een oninteressant spektakelstuk van hem, Wellingtons Sieg steeds weer uitgevoerd terwijl zijn latere piano sonates na één of twee uitvoeringen in de la verdwenen.
Beethoven was vanaf 1807 hardhorend en vanaf 1819 geheel doof. Op de vraag hoe een componist kan componeren terwijl hij doof is, zegt een encyclopedie: een musicus kan noten lezen en zich een klank voorstellen zoals wij letters lezen en de taalklank kunnen voorstellen. Beethoven componeerde vanuit zijn klankvoorstellingen. Toch is het wonderlijk te bedenken dat Beethoven zijn latere werken nooit gehoord heeft.

Schuberts muziek voor viool en piano heeft nooit de fantasie van spelers of luisteraars in grote aantallen getrokken. Het gaat in de eerste plaats om drie sonates, die ten onrechte 'Sonatinas' worden genoemd. Schubert maakte die sonatines voor de binnenlandse, amateur-markt in plaats van voor de concertzaal. Daarnaast is er de fantasie in C majeur, D. 934, geschreven in het laatste jaar van het leven van de componist voor de jonge Tsjechische violist, Josef Slavik. Schubert beschouwde Slavik als de 'tweede Paganini'. De fantasie is een lange en ingewikkelde compositie van zeven delen, waarvan het derde deel een thema en variaties is op de melodie van het lied 1821, Sei mir gegrüsst. Het lied was heel populair geworden. In de loop van de zeven bewegingen van de fantasie oscilleert de muziek in een merkwaardige manier tussen de C-majeur (waar het mee begint en eindigt), en de zacht gloeiende A majeur, waarin Schubert de belangrijkste variaties op zijn lied-thema schrijft. Wispelwey vertolkt veel werken voor voor viool en piano met Giacometti op de cello en de piano.

Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne
als de barokcello meester is. Met zijn gevoel voor stijl, en zijn eigen interpretatie en een fenomenale techniek won hij de harten van vele recensenten en publiek. De in Haarlem geboren Wispelwey werd begeleid door grootheden als Dicky Boeke en Anner Bijlsma en Paul Katz en William Pleeth in Groot-Brittanië. In 1992 ontving hij als eerste cellist de Nederlandse Muziek Prijs. Door zijn terugkerende optredens in Londen (Wigmore Hall), Parijs (Châtelet, Louvre), Amsterdam (Concertgebouw, Muziekgebouw), Brussel (Bozar), Berlijn (Konzerthaus), heeft Pieter een reputatie opgebouwd als een van de meest charismatische cellisten ter wereld.

Geboren in Milaan in 1970, woont Paolo Giacometti sinds zijn eerste levensjaar in Nederland waar hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Hij soleerde met bekende orkesten onder leiding van dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Gordon Nikolich, Alois Brandhofer, Janine Jansen en Bart Schneemann. Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, op vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Concertgebouw (Brugge), Flagey Brussel, Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien.