Jisperkerk, zaterdag 25 maart 2017
fotoLAVI
Lavinia Meijer, harp
Programma : selectie uit de cd "Het Glass effect"
Philip Glass: etudes voor piano, (arr.) nummers 1,2,5,8,9,12,16,17,18,en 20
Koyaanisqatsi: Sel (arr.)
Bryce Dessner: Suite voor harp (2016); drie delen
Nico Muhly: Quiet Music ( arr.)
Nico Muhly: A Hudson cycle (arr.)
Ólafu Arnalds: Erla's walz (arr.)
Ólafu Arnalds: Tomorrows song (arr.)
Nils Frahm: Ambre (arr.)
Nils Frahm: In the sky and on the ground (arr.)
Ellis Ludwig- Leone: Night Loops
Philip Glass: Lift off - an arrangement of Koyaanisqatsi

(de arrangementen zijn van Lavinia Meijer)

Het Glass Effect
De invloed van de Amerikaanse componist Philip Glass op de jongere generatie componisten is groot. Van filmmuziek tot grote opera’s en symfonieën, Philip Glass is niet meer weg te denken uit de moderne muziekwereld. Hij heeft een heel groot publiek voor zich weten te winnen en componisten als Bryce Dessner, Nico Muhly en Ellis-Ludwig-Leone beïnvloed. Lavinia Meijer werkte de afgelopen jaren nauw met hem samen en brengt met dit programma een ode aan deze iconische componist. Ze dook als nieuw project in zijn Etudes die hij in een tijdspan van meer dan 20 jaar componeerde. Hiermee laat ze zien hoe zijn muziek zich heeft ontwikkeld en hoe de bouwstenen van zijn composities zijn uitgekozen. Een eerder project van Lavinia met muziek van Glass, het album Metamorphosis/The Hours (2012), is in korte tijd uitgegroeid tot de best verkochte Nederlandse klassieke cd aller tijden.

In een interview zei Lavinia over het Glass Effect:
“Met The Glass Effect bedoel ik het domino-effect dat hij veroorzaakte. Via hem leer ik veel artiesten kennen waar ik later vaak mee ga samenwerken. Dat gaat maar door, het verrijkt me enorm.” De harpiste ontmoette Philip Glass in 2011 voor het eerst, en dat maakte grote indruk: “Het voelt alsof ik in de jaren daarvoor zoekende was”, vertelt ze. “Naar een brug tussen klassieke muziek en andere genres. Sinds ik met Philip Glass werk voelt het alsof ik precies doe wat ik moet doen. Zijn muziek raakt aan verschillende stijlen en gaat veel grenzen over. Tegelijkertijd raakt het me heel diep, ik kan echt van de wereld raken als ik de muziek speel. Zijn oeuvre staat voor wat ik graag wil blijven doen: muzikaal heel veel verschillende mogelijkheden onderzoeken.” Meijer bracht in 2012 al het album ‘Metamorphosis/The Hours’ met Philip Glass-composities uit en trad meerdere malen samen met hem op. “Door hem ben ik gegroeid als muzikant en zelfverzekerder geworden, ik durf mezelf meer uit te dagen. Elke keer laat hij me kennismaken met bijzondere artiesten waar ik later vaak mee ga samenwerken. Dat is het Glass Effect: zijn muziek creëert voor mij nieuwe kansen die vervolgens weer andere mogelijkheden creëren. Dat gaat maar door en ik word er heel gelukkig van. Het voelt alsof ik mijn hele leven zo kan doorgaan, ik ben er een veel vrijere muzikant door geworden.” Ze is zo vol van Philip Glass dat mensen zich weleens afvragen of ze het niet overdrijft. “Ik focuste me vroeger altijd op één project en ging dan door naar het volgende. Glass is een uitzondering, hij verbindt voor mij alles wat ik muzikaal graag doe. De etudes op mijn nieuwe album zag ik hem vorig jaar in Californië zelf spelen. Ik raakte er nogal door geobsedeerd, want die zijn heel anders dan wat ik eerder van hem speelde. Het bracht me muzikaal op een hoger niveau.”

OVER Lavinia Meijer

Lavinia Meijer wordt in 1983 in Zuid-Korea geboren maar op 2-jarige leeftijd in Nederland geadopteerd. Ze blijkt een muzikaal natuurtalent en wordt al op haar elfde toegelaten op het Conservatorium van Utrecht. Als tiener treedt ze al op met symfonie orkesten. Ze heeft wereldwijd in vermaarde zalen als de New Yorkse Carnegie Hall en de Philharmonie in Berlijn gespeeld. Haar vorige drie albums behaalden de top 10 van de Nederlandse albumlijst, uniek voor een klassieke muzikant. Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) alsook met de legendarische Iggy Pop. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Philip Glass (Koyaanisqatsi, the HoursClassics) en zijn bekroond met een Edison Award en een gouden-en platina-status.